Surfbräda smink

Svans

Surfbrädans baksida. Det finns många olika former av svans – ofta experimenterade med surfbrädadesign för deras prestanda i vattnet. Några exempel inkluderar “nålssvans”, “rund svans”, “svalasvans” och “fisksvans”.

Näsa

Framsidan av surfbrädan. Ungefär som svansen kommer nosen i olika former. Kortare brädor tenderar att ha en mer spetsig nos för att tränga igenom vattnet för maximal hastighet, där längre brädor tenderar att ha en rundare nos.

fenor (aka Skegs).

Fenan är den böjda biten som hänger ner från botten av surfbrädan nära svansen. De ger surfbrädan riktningsstabilitet på vågens yta, vilket möjliggör svängar och tricks. De tidiga Hawaiian Olo-brädorna hade ingen fena, det var inte förrän på 30-talet när Tom Blake satte en fena på en longboard som idén slog fast. Sedan dess har tvillingfenor (två fenor) introducerats, sedan tri (tre fenor), sedan quad (fyra fenor). Fenor kan vara permanenta inglasade fixturer på en surfbräda, eller mer vanligt är fenor avtagbara och utbytbara, vilket gör att surfare kan experimentera för att passa sin egen stil.

Järnväg

Vissa manövrar kräver att surfaren “griper tag i rälsen” för att utföra skarpa svängar på vågytan. Rälsen är sidan av surfbrädan, till vänster och höger, eller snarare på fram- eller baksidan av surfaren.

Rocker

Rockern hänvisar till surfbrädans bottenkurva. Vippan är justerad för att förbättra faktorer som hastighet eller manövrerbarhet. Som en allmän regel gäller att ju mer bottenkurva surfbrädan har, desto lösare är surfbrädan i vattnet, vilket tillåter mer manövrerbarhet, om än långsammare. Och mindre bottenkurva ger högre hastighet, men med mindre manövrerbarhet (svårare att svänga).

Som sådan är en surfbräda med mer bottenkurva bättre i större vågor eftersom surfaren har mer manövrerbarhet och brädan är långsammare och lättare att kontrollera på brantare, snabbare vågytor. En plattare bottenkurva skulle vara bättre i mindre vågor där det behövs mer fart. De flesta surfare föredrar nog en neutral rocker som ett glatt medium.